• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5 <

Bereidingwijze tips

Grillen/Roosteren


Grillen

Vis roosteren kan op verschillende manieren. Onder een hete ovengrill, tussen de hete platen van een contactgrill, of op een gloeiend hete grillpan of grillplaat.

Gezonde bereidingswijze

Vooral stevige vissoorten als zalm, tonijn, sardines en tilapia zijn geschikt om te roosteren. Vette vis laat zich goed roosteren, maar het vet dat uit de vis komt ruik je wel.
Roosteren is een gezonde bereidingswijze want er is maar heel weinig vet nodig voor een goed resultaat.

Voorverwarmen

Het is bij grillen heel belangrijk dat de grillpan of -plaat goed voorverwarmd is. Deze moet echt gloeiend heet zijn, dan wordt de vis snel mooi bruin en blijft de binnenkant lekker sappig. Vet niet de pan of plaat in met olie, maar alleen de vis. Je hoeft de vis echt maar heel dun te bestrijken met een beetje olijfolie. Gril de vis aan één kant en keer deze pas om als de onderkant bruin is en min of meer vanzelf loslaat van de pan of plaat.

De steengrill is ook geschikt voor vis. Gebruik hiervoor gefileerde vissoorten in dunne plakjes of stukjes, kruid ze en bak ze op de hete steen.

Stoven

Stoven maakt vis lekker smeuïg. Voor een gelijkmatige verdeling van de warmte gebruik je het beste een stevige pan met dikke bodem. Daarin smelt je een flinke klont boter of een laagje olijfolie, dat is nog gezonder.

Bij stoven is eerst bakken niet noodzakelijk en wordt meer vocht toegevoegd. Stoven kan in een pan op het fornuis, maar ook in de oven of magnetron. Tijdens het stoven dragen groenten en kruiden bij aan de smaak van de vis.

Bereiding

Leg de vis of visfilets eens op een bedje van verschillende groenten zoals ui, wortel, prei, tomaat of paprika en schenk dan het vocht erover. Vis stoven gaat veel sneller dan bij vlees, vis is in 8-10 minuten al gaar.
Je ziet vanzelf dat de vis gaar is, dan is het visvlees ondoorschijnend wit en het is ook minder veerkrachtig als je er met je vingers op drukt.

Stomen


Stomen

Bij stomen wordt vis niet in hete vloeistof - vaak water of bouillon - bereid, maar in de stoom daarvan.

Leg de vis in een stoommandje of een inzetpan met gaatjes en hang deze in de stoompan net boven het kokende vocht. Dek de pan af met een goed sluitend deksel. De hete stoom van het kokende vocht trekt omhoog langs de vis en door de hitte wordt de vis gaar. Behoud van smaak De vis komt niet in aanraking met de vloeistof, waardoor het eigen aroma goed bewaard blijft. De vis neemt tijdens het stomen ook niet de smaak van de vloeistof over, omdat de stoom puur uit verdampt water bestaat. De smaakstoffen van de vloeistof blijven achter in de pan en kan als smaakvolle basis voor een lekkere saus bij de vis gebruikt worden. De stoomtijd voor visfilets is ca. 5 minuten, voor een dikke moot of hele vis 10 minuten.

Oven

Aan vis uit de oven heb je vaak weinig werk. Je legt stukken vis in een ovenschaal en schenkt er een beetje vocht bij om uitdrogen te voorkomen. En verder natuurlijk kruiden of andere smaakstoffen om de vis lekker te maken. Bereiden in de oven is ook een perfecte manier voor hele vissen en pakketjes van aluminiumfolie of bakpapier gevuld met vis en groenten.

Verwarm altijd de oven voor bij de bereiding van visgerechten; voor visfilets of moten op 200 °C, voor dikkere stukken op 175 °C. Vis garen in de oven gaat snel: dunne visfilets moeten ongeveer 5 tot 10 minuten in de oven, dikkere stukken 20 tot 25 minuten. Wanneer de vis bruin van kleur is maar nog niet gaar, bedek de schotel dan met aluminiumfolie.

Pocheren


Pocheren

Bij pocheren wordt vis gegaard in vocht dat tot net onder het kookpunt verhit wordt. Koken gaat vaak net te hard voor het tere visvlees. Door pocheren blijft de smaak beter behouden en omdat het kookvocht nauwelijks beweegt, valt de vis minder snel uit elkaar.

Pocheren kan in zout water, in bouillon of in een combinatie van water of bouillon en wijn. Meestal wordt visbouillon gebruikt, maar groentebouillon of kruidenbouillon kan ook. Bij pocheren wordt geen vet gebruikt en is dus een gezonde en slanke bereidingswijze. De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte. Een dunne visfilet is in ongeveer 5 minuten gaar, een dikke moot vis of een hele vis als forel heeft 10 minuten nodig. Na het pocheren kan het vocht worden gebruikt als basis voor een saus of soep.

Fish 'n food Helmond
Mierloseweg 41
5707 AB Helmond
Nederland
Tel: 0492-553 423
E-mail:
fishenfoodhelmond@gmail.com www.fishenfoodhelmond.nl

Home
Winkel
Assortiment
Bereidingwijze tips
Recepten
Viswijzer
Contact
www.fishenfood.nl